Bilen och miljön

????????????????????????????????????????Allting går framåt. Så är det ju, för ingenting kan egentligen gå bakåt. Vi utvecklas, precis som jorden vi lever på. Men det är inte allting som utvecklar åt det positiva hållet, exempelvis inte bilen. Många är numera medvetna om den negativa effekt som bilar har och de faktum att man ska försöka undvika bilkörning så mycket som möjligt om man ser till miljön. Men bilen har faktiskt inte alltid varit miljöfarlig. Dessutom finns det idag miljövänliga bilar att välja på, så det finns hopp om att bilen återigen blir miljövänlig. Mer om vad som gäller angående de nya miljöbilarna kan du hitta här.

Bilens historia

Bilar har funnits sedan 1800-talet men det var inte förrän tidigt 1900-tal som bilen verklige slog igenom. De första bilarna som kom var faktiskt ångdrivna, men de ersattes ganska snabbt av “vagnar” som de då kallades med förbränningsmotor. De första riktiga bilarna, som påminner mycket om hur den ser ut idag, kommer dock från tidigt 1900-tal. Dessa bilar var mycket dyra och underhållskrävande, vilket gjorde att bilen inte kunde slå igenom. Det ändrade dock Henry Ford på, i och med en masstillverkning av den så kallade “T-forden”. Under 22 år såldes hela 15 miljoner exemplar av just denna bilmodell i USA. Ni kan säkert tänka er hur det var när bilen blev någonting som alla kunde köpa. Det ger ju en otrolig möjlighet att ta sig till affärer, familjer och vänner – medan man tidigare varit beroende av häst och vagn alternativt behöva gå. Bilen är verkligen någonting som ökade möjligheterna för människor.

I Sverige kom den första bensindrivna bilen 1891, i samband med den stora industriutställningen i Göteborg. Svenskar som själva körde bil dröjde dock, det var inte förrän på 1920-talet som man kunde se bilar på gatorna. Den första Volvo-bilen, som är synonymt med svenska bilar, kom 1927.

Bilens säkerhet

Bilens säkerhet är någonting som alltid varit diskuterat – och även det måste man ta i hänsyn till när det kommer till miljömedvetenhet. Nu till vintern är det väldigt viktigt att man kontrollerar sin bil. Det är ett väldigt halt väglag, rapporterade SMHI häromdagen, över hela landet och då finns det lätt en risk för olyckor. Dessutom är det väldigt mörkt och att köpa extra ljus till bilen kan vara mycket smart. Det hittar du hos Oljebaren och är en mycket smart investering, speciellt nu till jul om du ska ta bilen till släkt och vänner över landet. På Trafikverket har man skrivit om vikten av säkerhet och de ger även råd till vad man ska tänka på vid ett bilköp, både vad gäller en begagnad bil eller en ny bil. Extra viktigt att vara försiktig när du handlar begagnad bil, mer om detta här.

Numera är det nog bättre att köpa en ny bil om möjlighet finns eftersom säkerhet och miljö blir allt viktigare – någonting som bilköpare och biltillverkare är medvetna om. Dessutom presenterar Trafikverket krocktester, vilket självklart är mycket intressant när det kommer till bilköp. Krocktestarna är gjorda av Euro NCAP och ger en oberoende värdering av bilens säkerhetsprestanda, det är med andra ord en mycket bra och trovärdig källa.