Fixa till gräsmattan

Kickstarta gräsmattan, är rubriken på en artikel från Svenska Dagbladet, och gräs är också exakt det fokus ska ligga på idag! I artikeln har trädgårdsexperten Agneta Ullenius svarat på frågor om trädgård och odling.  Det är en väldigt lärorik och lättförståeligt läsning och för dig som ska ordna en gräsmatta och vill hitta ett prisvärt men också miljövänligt alternativ är det verkligen en artikel för dig. För att ta ett exempel på vad för fråga som tas upp:

Vår lilla förening har en gräsmatta på 15 x 15 kvadratmeter. Är det bra att lägga på ny jord och nya frön nu och låta det ta sig eller ska vi vänta på mer sol och regn? Det finns kala fläckar här och där och hur ska vi gödsla?

Vad svarar man här mån tro? Jo bra är det att så gräsfrö och samtidigt gödsla, självklart genom att använda miljövänligt gräsmattegödsel. Därefter ska man så klart vattna varje kväll, toppdressa gräset (kratta ut några millimeter av jord och sant) och fortsätta gödsla ett par gånger till under sommaren.

Låter det bra? Härligt. Ett annat alternativ för du som vill ordna en snygg gräsmatta är att använda dig av rullgräs. Det är ett väldigt enkelt sätt att få till den där gräsmattan som så många drömmer om. Det hela går till, på ett ungefär, som följer:

grönt gräs

  • Beställ ditt gräs
  • Påbörja förberedelser: göd jorden 3-4 dagar innan din rullgräsmatta kommer. Det ska vara ungefär 2-3 cm i underlaget som gödningen ska krattas ner.
  • Vattna regelbundet, se till att gödningskornen smälter.
  • När rullmattan kommer; lägg ut den direkt!

Vips så har du därefter en vacker gräsmatta, som du kan ta hand om och vårda hur bäst du vill. Detta är en himla bra sak, om inte annat för miljön, så för det faktum att du får väldigt mycket tid över till annat än att odla gräs. Läs gärna också dessa artiklar om “Sköna, gröna, granna gräsmatta” och “Så får du finaste gräsmattan”. Alla tips är läsvärda, lycka till!