Gör din grill miljövänlig

grilla sommar mat

Miljön blir allt mer viktig och vi måste göra mer för att hindra den utveckling som nu sker, för det är på väg att gå åt riktigt fel håll. Men vad ska vi som enskilda personer göra, vi har ju inte makten att hindra stora växande industriländer som Indien och Kina att stoppa sina utsläpp? Nej, men vi kan börja med att till exempel göra vår sommar mer miljövänlig.

Grillning är en klassisk del av sommaren som kan ses på många olika sätt. Män tycker att grillningen är manlig, kvinnorna håller inte med. Vissa tycker grillningen är sunkig och vissa tycker att den är den högsta formen av gourmettillagning. Men det är inte så många som ser grillningen som något klassiskt miljövänligt, men det kan det absolut bli skillnad på, på flera olika sätt! En grill från http://www.egrillen.se är ett effektivt sätt att tillaga mat på som inte är särskilt krävande för naturen, särskilt inte om man använder miljömärkt kol. Men det som vi kan göra allra mest miljövänligt när det kommer till vårt grillande är vad vi väljer att faktiskt lägga på grillen och äta, och där har vi mycket som kan påverkas. Till exempel att vi väljer att grilla ekologiskt kött och ekologiska grönsaker i stället för konventionellt odlade råvaror! Det är en av de saker som släpper ut allra mest otrevligheter, oekologiskt kött. I den här artikeln i Göteborgsposten där man skriver om vad man kan göra för att på riktigt påverka utsläppen på ett bra sätt står detta:

Inför en köttskatt, bromsa import av klimatskadligt kraftfoder och minska användningen av konstgödsel. Sänk i gengäld momsen på vegetabilisk, närodlad och ekologisk mat.

Närodlad ekologisk mat på grillen är alltså ett bra sätt att minska utsläppen. Och ekologisk mat har haft ett starkt år bakom sig och kommer förmodligen bara fortsätta att växa.