Miljövänligt liv i naturen

Svenskarnas intresse för friluftsliv är stort och många vill leva mer miljövänligt i kontakt med skog och natur. Det finns många kurser som hålls om hur man klarar sig i naturen och fler borde lära sig detta.

På lt.se kan man läsa om att många svenskar vill lära sig mer om friluftsliv och när ett flertal friluftsorganisationer var på plats för att berätta om sina aktiviteter i Södertälje, var det många som dök upp och ville ta del av informationen. Det är tredje året i rad en sådan här friluftsdag anordnas och här kan både barn och vuxna testa på att leva ett friluftsliv med kanotpaddling, övernattning i naturen och spring i skogen.

Svenskarna gillar friluftsliv259785-stopadalen-orsa

Det är inte konstigt att så många infann sig på den här friluftsdagen och att det finns ett stort intresse för allt sådant. Nio av tio svenskar vill nämligen gärna vara ute i naturen på längre ledigheter, visar en undersökning som Svenska Dagbladet skriver om. 90 procent av de som deltog i undersökningen tycker även att utomhusvistelse gör vardagen mer meningsfull och det upplevda hälsotillståndet blir även förbättrat genom friluftsliv.

Kunskaper om överlevnad i naturen

Men friluftslivet lockar inte bara för att det är roligt och trevligt att vara ute i naturen. Många vill även få kunskaper om hur man klarar sig ute i naturen och vilka redskap som behövs. Exempelvis kan man behöva lära sig om hur man gör upp en eld eller använder en Victorinox SwissChamp för att tälja till trä eller rensa fisk. Förmågan att klara sig själv i naturen har enligt experter blivit mycket sämre och därför hålls en del kurser i det. För att klara sig i naturen hjälper det nödvändigtvis inte att vara vältränad, utan det gäller att vara förberedd på ett katastrofläge och vara utbildad och tränad i det. Det gäller också att ha kunskaperna om vad som är och inte är ätbart i naturen. Exempelvis kan något som älgört vara riktigt nyttigt och kaveldun som finns vid träskmarken kan användas hel och ger en massa kolhydrater. Läs mer.