Spara på miljön i hemmet

Många kanske tror att de inte kan bidra till en bättre miljö. Men alla kan faktiskt göra något. Genom att göra några enkla saker i ens eget hem, kan man bli mer klimatsmart.

954036-free-energy

Det finns många saker man kan göra för miljön. Bland annat kan man välja en miljö- eller hybridbil, som vi tidigare skrivit om:

”I dag innehar märket Toyota världens mest sålda hybrid, och de stannar inte där utan fortsätter utveckla bilar som ska minska slitaget på miljön.”

Enkla saker att göra i hemmet

Men att köpa en hybridbil eller miljöbil är fortfarande väldigt dyrt i dagsläget och dessutom finns de ju även de som faktiskt väljer att åka kommunalt. Finns det något enkelt de personerna kan göra för miljön? Jo, det finns faktiskt en hel del saker som är väldigt enkla och som man kan göra i sitt eget hem. Vidtar man bara vissa åtgärder som sänker el, värme och vattenförbrukning, bidrar detta till en bättre miljö.

På Energimyndigheten kan man ta del av några tips för att minska värmeförbrukningen i hemmet. Till exempel kan man börja med att sänka temperaturen i hemmet med någon grad. Villaägare som sänker temperaturen en grad sparar inte bara på miljön, utan får även fem procent lägre kostnad för uppvärmingen. När man reser bort kan man sänka innetemperaturen till ungefär 15 grader. Man kan också isolera huset bättre och täta igen dragiga ytterdörrar och fönster.

För att spara på elen kan man byta till energieffektiva lampor, som LED-lampor. Det är även viktigt att alltid släcka lamporna när man lämnar ett rum. Har man svårt att komma ihåg att släcka, kan man installera timer, rörelsevakt eller ljussensor. För att spara vatten kan man tänka på att alltid tvätta i full tvättmaskin, diska i diskmaskin istället för hand och ta kortare duschar.